Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Sočen kolač s smetano in jagodami, tres leches

    Popolno puhast in sočen kolač s smetano in jagodami je prepojen mehiški desert s stepeno smetano in z jagodami.
    5.00 22 št. oseb: za 12–16 oseb čas priprave: pribl. 60 min. zahtevnost: (5.00; 22 ocen) 07. marec 2024 št. ogledov: 1304
    Uredil: Urednik
    Izvirno: LEELALICIOUS
    Receptov: 15798
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    • 250 g večnamenske moke
    • 12 g pecilnega praška
    • 200 g sladkorja
    • 1,75 dl mleka
    • 7 jajc, L
    • 0,4 dl vanilijevega izvlečka
    • 6 g soli
    preliv
    • 1 pločevinka slajenega kondenziranega mleka, 440 g
    • 375 g neslajenega kondenziranega mleka
    • 2,35 dl sladke smetane
    • 0,6 dl ruma, neobvezno
    obloga
    • 4,75 dl sladke smetane
    • 300 g jagod
    SOČEN KOLAČ S SMETANO IN JAGODAMI ali TRES LECHES je izjemno sočen desert. Ki ga v Mehiki spečejo za skoraj vsak rojstni dan, za poroko in za druga praznovanja. Od tod se je razširil po vsej Severni in Južni Ameriki. Popolno puhast, še vroč biskvit prelijemo s hladno mešanico kondenziranim in evaporiranega mleka in smetane. Nekatere različice so dobesedno potopljene v tekočino, tale pa je le popolno navlažena. Premazana s stepeno smetano in obložena z razpolovljenimi jagodami.

    Priprava

    ■ Pravokoten pekač (23x33 cm) namažemo z oljem ali s stopljeni maslom.
    ■ Pečico segrejemo na 180 stopinj.

    Kolač ne vpije preliva, če testo predolgo stepamo / mešamo, če je pecilnemu prašku potekel rok uporabe ali zaradi prenizke temperature pečice.


    ■ (Gl. FOTO STRIP). V majhno skledo presejemo moko, pecilni prašek in sveže mleto sol. Dobro premešamo z metlico.
    ■ Rumenjake in sladkor stepamo 2 minuti z električnim ročnim stepalnikom. Da dobimo bledo, gosto peno.
    ■ V mešalni skledi zmešamo mleko in vanilijev izvleček. Izmenoma in v 3 etapah dodamo presejana živila in rumenjakovo peno. Po vsakem dodatku dobro premešamo z metlico.

    Jajčna lupina je lahko bela do rjava. Barva je odvisna od pasme kokoši: bele nosijo bela jajca, rjave pa rjava. Barva lupine ne vpliva na hranilno vrednost jajc.


    ■ Beljake stepemo, da se na površini tvorijo mehki vršički. Sneg nežno (!) vmešamo v testo, ki ga postrgamo v pekač. Kolač pečemo 25–30 minut. Pečen je, ko v sredo zabodemo zobotrebec, in izvlečemo suhega.
    ■ V merilni posodici zmešamo oslajeno in neoslajeno kondenzirano mleko in smetano. Kdor želi, primeša še rum, a ne v različici za otroke.
    ■ Pečen kolač vzamemo iz pečice. Takoj (!) ga prelijemo z vso (!) mlečno mešanico. Kolač dokaj na gosto prešpikamo z lesenim nabodalcem. Kar omogoči boljše vpijanje tekočine.
    ■ Kolač ohladimo na sobno temperaturo.


    Stepena smetana je stabilnejša, če na pol stepeni dodamo malo kisle smetane. Pribl. 30 g na 225 g sladke smetane. Stepamo še minuto, dve.


    ■ OBLOGA. Jagode stresemo v cedilo, ki ga potopimo v hladno vodo. Cedilo zibamo sem ter tja, da voda doseže vse sadeže. Nato jih dobro odcedimo in posušimo na papirnatih brisačah. Nazadnje s konico ostrega nožka porežemo peclje z lističi. V vodi jih ne namakamo.
    ■ Smetano stepemo tik pred koncem hlajenja kolača. Da se količina podvoji, na vrhu pa se tvorijo trdi vršički.
    ■ Posušene jagode razpolovimo podolžno.
    ■ Ohlajen kolač enakomerno premažemo s stepeno smetano. Nazadnje ga obložimo z jagodami.

    Serviranje

    Sočen kolač s smetano in jagodami, tres leches ali tradicionalni mlečni kolač po mehiško narežemo in ponudimo. Kdor želi, ga lahko nekoliko ohladi v hladilniku.

    Shranjevanje

    Pekač zatesnimo nepredušno s prozorno folijo. Da se ne posuši ali/in navzame drugih vonjav iz hladilnika. Kolač lahko hranimo v hladilniku do 5 dni.

    Sorodni recepti


    Tradicionalni mlečni kolač po mehiško

    Kuharski leksikon

    Kolač kot torta. Kolač lahko spečemo v 2 tortnih modelih (22–23 cm). Pečena kolača obrnemo na glavo in ju prelijemo / prešpikamo po spodnji strani. Prvi kos namažemo s stepeno smetano in obložimo z jagodami. Pokrijemo ga z drugim, ki ga prav tako premažemo s smetano in obložimo z jagodami. Kdor želi torto premazati tudi ob robu, potrebuje več smetane.

    Kupujemo čvrste, srednje debele in enakomerne rdeče, zrele sadeže. Intenzivna aroma, zaznana že na daleč, pomeni da so jagode zrele in sveže.


    Moka za torte / kolače (cake flour) vsebuje manj beljakovin, pribl. 7-9 %. Posledično se v testu med pripravo tvori manj glutena. Primerna je za torte in kolače z najbolj mehko, puhasto teksturo. Z nekaj izjemami. Te so čokoladne torte / kolači, ki vsebujejo fini kakav v prahu. Pa torte / kolači, ki vsebujejo sadje ali zelenjavo, npr. bananina in korenčkova torta. Naštete potrebujejo močnejšo, večnamensko moko (all-purpose flour). Ta vsebuje srednjo količino beljakovin, 10-12 %. Testo zato vsebuje zmerno količino glutena. Moka je primerna za vse, od čokoladnih piškotov do testa za pice. Gl. domača moka za torte in kolače.
    Jajca delimo po velikosti oz. po masi na (po standardih EU): S (mala, do 53 g), M (srednja, 53 do 63 g), L (velika, 63 do 73 g) in XL (debela, nad 73 g). V kuharskih receptih so najpogosteje mišljena jajca velikosti M. Segajmo po jajcih z oznako 0 (jajca ekološke reje) ali 1 (jajca proste/pašne reje). S na embalaži pomeni, da so jajca slovenskega izvora.

    Zrele jagode so najokusnejše brez dodatkov in termične obdelave. Ponudimo jih s sladkorjem, čokolado, stepeno smetano, sladoledom ali/in z jogurtom.


    Kondenzirano mleko je mleko, ki mu je odvzeta voda ter dodan sladkor. Evaporirano mleko pa je mleko, ki  mu je odvzeta voda, sladkor pa ni dodan. Razlika je pri okusu in teksturi, saj je kondenzirano mleko slajše in gostejše.
    Spletni nakup kakovostne vanilije (strok, izvleček, pasta, prah): Baldwin's Pure Vanilla Extract, Blue Cattle Truck Mexican Vanilla, La Vendecora Mexican Vanilla, Nielsen Massey Vanilla in Rain's Choice Madagascar Bourbon Vanilla.


    Sočen kolač s smetano in jagodami

    Sladko smetano pridobivajo s pomočjo posnemalnika. Posnemalnik je posebna mlečna centrifuga sestavljena iz stožičastih krožnikov. Ki se zavrtijo več tisočkrat v minuti in ločujejo maščobno snov iz mleka. Iz 100 kg mleka tako pridobijo več kot 16 kg smetane. Ki mora vsebovati najmanj 15 % mlečne maščobe. Gl. opozorila.

    100 g jagod vsebuje 62 mg vitamina C, podobno kot limone. Gl. tudi opozorila.


    Jagode so sinonim za vrtne jagode, koničasto zaobljeni plodovi ananasovega jagodnjaka (Fragaria ananassa). Današnje debele jagode so križanci ameriških sort. Najpogosteje jih ponudimo s sladkorjem ali/in s stepeno smetano. Uporabljamo jih pri pripravi številnih sezonskih sladic. Pripravljamo jih za ozimnico. 100 g jagod / 37 kalorij. Priljubljene in aromatičnejše so gozdne jagode, plodovi navadnega jagodnjaka (F. vesca).

    Opozorila

    ■ Belo moko uvrščamo med najbolj škodljiva živila. Naravne vitamine nadomestijo z umetnimi, občutno manj hranilnimi. Za beljenje uporabljajo kemikalije, saj bi bila sicer moka zaradi žit rjava.
    ■ Sladkor uvrščamo med najbolj nezdrava živila. Zasvaja 8x močneje kot kava.

    Kos kolača vsebuje pribl. 560 kalorij, če ga zrežemo na 12 rezin. Pa kar 33 % holesterola.


    ■ Smetano uživamo zmerno. Vsebuje veliko škodljivih nasičenih maščobnih kislin.
    ■ Jagode so med vsem sadjem in zelenjavo kar na 1. do 2. mestu po vsebnosti (rakotvornih) pesticidov. Tudi zato uživajmo jagode v sezoni, ko so manj obremenjene z njimi. Če je le mogoče, kupujemo ekološko pridelane.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept sočen kolač s smetano in jagodami, tres leches ali tradicionalni mlečni kolač po mehiško (izvirno: the best tres leches cake recipe) Regina Braun, z bloga LEELALICIOUS
    ■ številni različni viri

    Spletne povezave

    spletni nakup elektronskih kuharic Regine Braun (gl. EBOOKS)
     

    Sorodni recepti

    Popolni limonov kolač z makom in belo glazuro
    Ta kolač z makom je ena najboljših različic. Po vrhu vsega enostaven in hiter za pripravo. Z dobro mero maka in z ...
    (5.00; 9 ocen)
    Zažgani baskovski cheesecake
    Zažgani baskovski cheesecake nima klasične podlage. Je eno samo testo z veliikooo kremnega sira, z veliiikooo sladke ...
    (5.00; 18 ocen)
    Bananin kruh s čokolado in orehi
    Bananin kruh s čokolado in orehi je ena najbolj preprostih, a kljub temu tudi okusnih in sočnih sladic. Sestavine ...
    (5.00; 8 ocen)
    Čokoladni kolač brez moke s čokoladnim prelivom
    Čokoladni kolač s čokoladnim prelivom: okusen in sočen desert za vse. Stopljeni čokoladi primešamo kokosovo ...
    (5.00; 11 ocen)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.922 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani