Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Pražen regrat z jajci na oko

    Odličen pražen regrat z jajci na oko je premišljeno izboljšan s svetlim delom pora, z maslom in z nadrobljeno grško feto.
    5.00 3 št. oseb: za 2–4 osebe čas priprave: pribl. 30 min. zahtevnost: (5.00; 3 ocene) 02. marec 2024 št. ogledov: 203
    Uredil: Urednik
    Izvirno: A beautiful PLATE
    Receptov: 15798
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    • 240 g očiščenega regrata
    • 1 velik por
    • 4 jajca, L
    • 30 g masla
    • 40 g fete

    Priprava

    ■ PRAŽEN REGRAT Z JAJCI NA OKO. Regrat temeljito očistimo in operemo (!). Če je grenak, opranega položimo v lonec z dobro posoljeno hladno vodo. Za kakih 10 minut. Nato ga oprhamo s hladno vodo in odcedimo. Izrazito grenkega blanširamo 1–2 minuti. Blanširanega odcedimo in takoj potopimo v ledeno hladno vodo. Za minuto, dve. Nato ga znova odcedimo, s pomočjo kuhalnice pa iz regrata iztisnemo čim več vode.

    Regrat vsebuje v primerjavi s špinačo kar 8x več antioksidantov, 2x več kalcija, 5x več vitaminov K in E in 3x več vitamina A.


    ■ Por očistimo. Samo beli in svetlo zeleni del podolžno razpolovimo. Če je debelejši, razpolovimo še polovici. Nato ga drobno narežemo.
    ■ Maslo stopimo v ponvi (25 cm) pri zmerni temperaturi. Dodamo narezan por, ki ga pražimo kakih 5 minut. Med občasnim mešanjem, da se zmehča. Vmes ga varčno posolimo, zaradi slane fete.
    ■ Dodamo za pest narezanega regrata, ki ga pražimo, da ovene. Dodamo naslednjo pest regrata in tudi tega pražimo, da ovene. Postopek ponavljamo, da prepražimo ves regrat. Nazadnje vse skupaj varčno posolimo.
    ■ V prepraženo zelenjavo naredimo 4 plitva gnezdeca. Pomagamo si z žlico. Vanje ubijemo jajca. Po njih nadrobimo feto, vse skupaj pa pečemo kakih 5 minut.

    Serviranje

    Pražen regrat z jajci na oko ali regrat, por, feta in jajca na oko prinesemo na mizo kar v ponvi. K jedi se priležejo opečeni kruhki. Odličen zajtrk ali lahka večerja.

    Sorodni recepti


    Regrat, por, feta in jajca na oko

    Kuharski leksikon

    Regrat (Taraxacum) je užitna divja rastlina iz rodu radičevk. Pri nas je navadni regrat (T. officinale) že vsaj 350 let priljubljen spomladi, čeprav je užiten skozi vse leto. V tujini ga že dolgo gojijo kot vrtno solatnico z manj grenkobe. V tem rodu je še 5 užitnih, a redkih rastlin. Pogostejši je le močvirski regrat (T. palustre), ki je uporaben enako, kot bolj razširjen sorodnik. Regratove mlade lističe pripravljamo v solati s krompirjem, z ocvirki, orehi ali/in z jajci. Lahko ga pražimo, dušimo ali soparimo, podobno kot špinačo. Neodprte regratove popke vlagamo v začinjen kis, uporabljamo pa jih kot kapre. Cvetovi se prilegajo k morskim in perutninskim solatam.


    Pražen regrat z jajci na oko

    Regrat najbolje začinjamo z (abecedno): čebulo, česnom, »dijonsko gorčico«, kisom, ocvirki, oljem (zlasti orehovim), poprom, sardelnimi fileti ali/in s slanino.


    ■ Špinačo uvrščamo med naravno funkcionalno hrano: vsi njeni pozitivni zdravstveni učinki so znanstveno dokazani. Zdaj pa poglejte tole primerjavo. Regrat vsebuje kar 8x več antioksidantov, 2x več kalcija, 5x več vitaminov K in E in 3x več vitamina A. Na splošno pa velja: bolj zeleno zelenje, bolj zdravo in hranljivo je.
    Por (Allium porrum), sredozemska gojena vrsta zelenjave, ki verjetno izvira iz divjega pora (A. ampeloprasum), ki je doma v Sredozemlju in jugovzhodni Evropi. Užiten je cel, od korenine do vršičkov. Francozi, Španci in Italijani so navdušeni nad svojim drobnim porom. Pred uporabo ga podolžno razpolovimo in temeljito operemo. Med liste rada zaide zemlja. Por kuhamo v omakah. Beli, rumeni do svetlo zeleni del dodajamo grahu, solatam (drobno sesekljan), jajcem. Odličen je v pitah in musakah. Zeleni del kuhamo v (zelenjavnih) juhah in v zelenjavni osnovi. 100 g pora / 43 kalorij.

    V »Slovenski kuharici« (tretji pomnoženi natis, Pleiweis, Magdalena, založil H. Ničman, Ljubljana 1890) najdemo recept za pripravo kuhanega regrata.


    Jajca delimo po velikosti oz. po masi na (po standardih EU): S (mala, do 53 g), M (srednja, 53 do 63 g), L (velika, 63 do 73 g) in XL (debela, nad 73 g). V kuharskih receptih so najpogosteje mišljena jajca velikosti M. Segajmo po jajcih z oznako 0 (jajca ekološke reje) ali 1 (jajca proste/pašne reje). S na embalaži pomeni, da so jajca slovenskega izvora.


    Regrat, por, feta in jajca na oko

    Feta je grški beli mehki soljeni sir z majhnimi luknjicami ali brez njih. Proizvajajo jo iz polnomastnega ovčjega mleka, ki mu lahko primešajo do 30 % kozjega. Njen okus je pikanten, od blagega do ostro pikantnega. Prihaja pretežno iz grške Makedonije, s Peloponeza in Lezbosa.

    Opozorila

    ■ Regrat nabiramo čim dlje od prometnic. Pa vsaj 3 tedne po zadnjem gnojenju z umetnimi gnojili. V vsakem primeru pa z vodo pri pranju ne varčujemo! Ko odcveti, postane grenkejši.
    ■ Ponarejevalci ne prizanašajo niti feti. Ponarejena feta je proizvedena iz kravjega mleka, je beljena in slabše kakovosti. Prepoznamo jo po tem, da po nekaj dneh porumeni.

    Viri

    ■ Preveden in dopolnjen recept pražen regrat z jajci na oko ali regrat, por, feta in jajca na oko (izvirno: sautéed dandelion greens with eggs) Laura Davidson, z bloga A beautiful PLATE
    ■ Številni različni viri

    Spletne povezave

    trgovina Laure Davidson


    Laura Davidson
     

    Sorodni recepti

    Gratinirani jajčevci v paradižnikovi omaki
    Sočna zelenjavna predjed z ocvrtimi jajčevci, gratiniranimi s paradižnikovo omako in s parmezanom. Gratinirani ...
    (5.00; 42 ocen)
    Bučke z avokadovo omako
    perfektna poletna vegetanska predjed ali lahka samostojna ...
    (5.00; 9 ocen)
    Kari s pečeno cvetačo in čičerko
    Razcvetkano cvetačo in odcejeno lečo začinimo in spečemo v pečici. Z jogurtom zmiksamo nekaj prepraženih začimb ...
    (5.00; 25 ocen)
    Bučkine polpete s feto
    Bučkine polpete s feto so preprosta, hrustljava in okusna jed. Naribanim bučkam primešamo mlado čebulo, jajce in ...
    (5.00; 43 ocen)
    Zelenjavna zloženka po provansalsko
    Zelenjavna zloženka po provansalsko, odlična priloga ali lahka samostojna jed. Tanko naribane bučke, paradižnike in ...
    (5.00; 15 ocen)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.922 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani