Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Naravno obarvani pirhi

    Naravno obarvani užitni pirhi. Temno modri, črni, svetlo modri, modro vijolični z vzorčki, zlato rjavi, rjavi in rumeni.
    5.00 4 št. oseb: Neznano čas priprave: 12–24 ur zahtevnost: (5.00; 4 ocene) 24. marec 2024 št. ogledov: 285
    Uredil: Urednik
    Izvirno: THE KITCHEN MCCABE
    Receptov: 15798
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    • trdo kuhana jajca
    • (zamrznjene) borovnice
    • rdeče zelje
    • suhi hibiskusovi cvetovi
    • grozdni sok
    • (turška) kava
    • svetli kis
    • kurkuma

    Predpriprava

    ■ NARAVNO OBARVANI PIRHI. Jajca segrejemo na sobno temperaturo. Pomeni, da jih vzamemo iz hladilnika do največ 2 uri (!) pred kuhanjem. Ali pa jih položimo v toplo vodo za 5 minut.

    Pirhi lahko prevzamejo nekaj okusa tekočine, v kateri jih namakamo. Zato pazimo, da ne uporabimo počenih trdo kuhanih jajc.


    ■ Poiščemo ustrezno posodo. Ki je zadosti široka, da so jajca v njej v eni plasti. Če želimo zelo pisano paleto pirhov, pripravimo veliko majhnih kozarcev za vlaganje. V katere lahko položimo 1–2 jajci.
    ■ Jajca zdrgnemo z grobo gobico, ki jo namakamo v toplo vodo. Da odstranimo voskasti zaščitni sloj. Če je na lupinici kak žig, ga odstranimo s pomočjo vate in svetlega kisa.
    Jajca skuhamo v trdo. Kuhana odcedimo in ohladimo na sobno temperaturo.

    Priprava

    TEMNO MODRI PIRHI. Gladko zmiksamo 2,4 dl (odmrznjenih) borovnic in enako količino vode. Prelijemo v manjši lonec, zavremo, odstavimo in ohladimo na sobno temperaturo.
    ■ Ohlajeni tekočini primešamo 1 žlico svetlega kisa. Vse skupaj prelijemo v ožji steklen kozarec za vlaganje. V katerega vložimo trdo kuhana jajca. Kozarec z jajci preložimo v hladilnik vsaj za 12 ur. Oziroma za toliko časa, da dosežemo želeno barvo. Optimalen čas namakanja je 24 ur.
    ■ Pirhe nazadnje speremo s tekočo vodo. Posušimo jih na zraku. Pirhe hranimo v hladilniku.

    Z naravnimi barvili pripravimo užitne pirhe. Pa tudi barve so bolj naravne in za mnoge privlačnejše od industrijskih.


    ČRNI PIRHI. V steklen kozarec za vlaganje stresemo za 0,6 dl posušenih hibiskusovih cvetov. Prelijemo jih s 4,8 dl vrele vode in počakamo, da se ohladi na sobno temperaturo.
    ■ Tekočino precedimo v drug kozarec in primešamo 1 žlico svetlega kisa. V katerega vložimo trdo kuhana jajca. Kozarec z jajci preložimo v hladilnik vsaj za 12 ur. Oziroma za toliko časa, da dosežemo želeno barvo.
    ■ Pirhe nazadnje speremo s tekočo vodo. Posušimo jih na zraku. Pirhe hranimo v hladilniku.

    Jajca za pirhe ne smejo biti povsem sveža, ker jih je sicer nemogoče lupiti. Najboljša so stara 3–5 dni. Za barvanje so idealna bela jajca.


    SVETLO MODRI PIRHI; gl. tudi velikonočni pirhi obarvani z rdečim zeljem. 1/2 glave rdečega zelja naribamo v lonec. Prilijemo toliko hladne vode, da je zelje prekrito. Pristavimo, zavremo in odstavimo. Počakamo, da se vse skupaj ohladi na sobno temperaturo.
    ■ Tekočino precedimo v drug kozarec in primešamo 1 žlico svetlega kisa. V katerega vložimo trdo kuhana jajca. Kozarec z jajci preložimo v hladilnik vsaj za 12 ur. Oziroma za toliko časa, da dosežemo želeno barvo.
    ■ Pirhe nazadnje speremo s tekočo vodo. Posušimo jih na zraku. Pirhe hranimo v hladilniku.

    Rumenjak je na sredi trdo kuhanega jajca, če jajca prvih nekaj minut kuhanja obračamo z žlico ali s kuhalnico.


    MODRO VIJOLIČNI PIRHI Z RASTLINICAMI. Steklen kozarec za vlaganje do polovice napolnimo z grozdnim sokom. Primešamo mu 1 žlico svetlega kisa.
    ■ Vsako jajce ovijemo v najlonko. Med jajce in nogavico položimo poljubne rastlinske lističe ali/in vršičke. Tesno jih povežemo in položimo v grozdni sok.
    ■ Kozarec z jajci preložimo v hladilnik vsaj za 12 ur. Oziroma za toliko časa, da dosežemo želeno barvo. Glede na čas namakanja dobimo modra jajca v različnih odtenkih. Od svetlo- do temno modrih.
    ■ Pirhe nazadnje speremo s tekočo vodo. Posušimo jih na zraku. Pirhe hranimo v hladilniku.

    ZLATO RJAVI PIRHI (NA NASLOVNI FOTOGRAFIJI). Skuhamo 4,8 dl trojno močne (turške) kave. Kuhano precedimo skozi dvojno do trojno plast gaze.

    Kdor želi rumene pirhe, jih pripravi brez kave. Kdor želi hladnejšo rjavo barvo, opusti kurkumo.


    ■ Precejeno kavo nalijemo v steklen kozarec za vlaganje. Primešamo ji 2 žlici kurkume in 1 žlico svetlega kisa. Kuhana jajca položimo v tekočino. Kozarec z jajci položimo v hladilnik vsaj za 12 ur. Oziroma za toliko časa, da dosežemo želeno barvo.
    ■ Pirhe nazadnje speremo s tekočo vodo. Posušimo jih na zraku. Pirhe hranimo v hladilniku.

    Serviranje

    Naravno barvanje velikonočnih jajc ali naravno obarvani pirhi so sestavni del prazničnega zajtrka. Pogosteje jih uporabimo kot okras praznične mize, ponudimo pa nebarvana trdo kuhana. Lepe pirhe lahko podarimo.

    Shranjevanje

    Pirhe lahko hranimo v hladilniku do 7 dni.

    Sorodni recepti

    Kuharski leksikon


    Naravno obarvani velikonočni pirhi (od zgoraj): kurkuma, čebula, rdeča pesa, peteršilj, rdeče zelje, borovnice in kava

    ■ Še nekaj možnosti za naravno obarvanje jajc: suhe čebulne lupinice, koščki avokada, različni čaji (pretežno temni), korenje, brusnice, sok rdeče pese, koprovo seme, peteršilj, rdeče vino, čili v prahu, mleta rdeča paprika, špinača itd. Gl. tudi naravno obarvana jajca za pirhe.
    Jajca delimo po velikosti oz. po masi na (po standardih EU): S (mala, do 53 g), M (srednja, 53 do 63 g), L (velika, 63 do 73 g) in XL (debela, nad 73 g). V kuharskih receptih so najpogosteje mišljena jajca velikosti M. Segajmo po jajcih z oznako 0 (jajca ekološke reje) ali 1 (jajca proste/pašne reje). S na embalaži pomeni, da so jajca slovenskega izvora.

    Jajca s temno rjavo lupino so primernejša za barvanje v rjave tone. Pa tedaj, ko želimo doseči globoke barvne tone. Gl. tudi VIDEO: Kako pobelimo rjava jajca ?


    ■ Improvizirajmo. Jajca najbolje začinjamo z (abecedno): baziliko, čebulo, čilijem v prahu, čilijevimi omakami, drobnjakom, kaprami, kislico, krebuljico, mlado čebulo, muškatnim oreščkom, pehtranom, peteršiljem, poprom, sardelnimi fileti, timijanom ali/in z vodno krešo.
     

    V vsaki vrstici je samo 1 kapljica barve več, odtenke pri tu zapisanih pirhih pa delamo s časom namakanja jajc

    Pirhi, obarvani z naravnimi barvami se ne svetijo. Posušene lahko natremo z nekaj kapljicami olja.


    Velikonočni pirhi. Na veliko soboto je za vernike skoraj povsod po Sloveniji blagoslov velikonočnega žegna; gl. Velika noč. Opis slednjega je znan že iz 17. st., kakor ga je podal J.V. Valvasor. Pri žegnu imajo sestavine simbolični pomen. Kos mesa oz.  šunke predstavlja Kristusovo telo. Hren žeblje, s katerimi je bil pribit na križ. Potica pa spominja na trnovo krono. Velikonočna jajca ali pirhi v krščanski ikonografiji simbolizirajo vstajenje, ponovno stvarjenje in upanje, pa tudi kaplje Kristusove krvi. Jajce simbolizira tudi zavetje, materino krilo in/ali varnost.

    Opozorila

    Jajce je eno najpopolneje sestavljenih in vitaminsko najbogatejših živil. Žal pa je v rumenjaku tudi škodljivi holesterol, ne priporočajo pa jih niti ljudem z obolelim žolčem.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept naravno obarvani pirhi ali naravno barvanje velikonočnih jajc (izvirno: naturally dyed easter eggs) Kayley McCabe, z bloga THE KITCHEN MCCABE
    ■ številni različni viri


    Kayley McCabe


    Kako pobelimo rjava jajca ?
     

    Sorodni recepti

    Umešana jajca s šparglji, porom in kozjim sirom
    Preprost, hitro pripravljen zajtrk, malica ali lažja večerja. Jajca razžvrkljamo s kislo smetano, mešanico pa ...
    (5.00; 7 ocen)
    Jajčna rolada s skuto in bučkami
    Tale prav posebna jajčna rolada s skuto in bučkami je preprosta za pripravo. Vegetarijanska jed z veliko jajc, s ...
    (5.00; 6 ocen)
    Poširana jajca z grškim jogurtom in limono
    Zelo preprost, a zelo drugačen zajtrk. Na posteljico iz grškega jogurta, limonove lupinice in soka ter sesekljanih ...
    (5.00; 5 ocen)
    Jajca na oko z jogurtom in limonovim sokom
    (VIDEO) Jajca na oko z jogurtom in limonovim sokom je odlična jajčna jed za zajtrk. Priljubljena zaradi okusa, pa ...
    (5.00; 8 ocen)
    Pastelni pirhi s sodo bikarbono
    Pastelni pirhi s sodo bikarbono so nežno in privlačno obarvana jajca. Lahko jih obarvamo s trakovi, ki pustijo črtne ...
    (5.00; 18 ocen)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.922 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani