Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Lešnikova torta s smetanovo in borovničevo kremo

    Odlična lešnikova torta s smetanovo in borovničevo kremo je lešnikov biskvit z dvema kremama in z belo čokoladno glazuro.
    4.97 36 št. oseb: za 12–14 oseb čas priprave: pribl. 90 min. zahtevnost: (4.97; 36 ocen) 08. marec 2024 št. ogledov: 3494
    Uredil: Urednik
    Izvirno: pregacha.
    Receptov: 15798
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    lešnikov biskvit
    • 100 g mletih lešnikov
    • 50 g gladke moke
    • 10 g jedilnega škroba
    • 100 g sladkorja
    • 4 jajca
    • 1 vanilij sladkor
    • ščepec soli
    smetanova krema
    • 320 g kisle smetane
    • 200 g smetane za stepanje
    • 50 g bele čokolade
    • 50 g medu
    • 6 listov želatine
    • 1 burbon vanilij sladkor
    borovničeva krema
    • 200 g (zamrznjenih) borovnic
    • 50 g sladkorja
    • 1 vanilijev puding
    • 2,5 dl vode
    beli čokoladni ganaš
    • 150 g bele čokolade
    • 1 dl smetane za stepanje

    Priprava

    ■ LEŠNIKOVA TORTA S SMETANOVO IN BOROVNIČEVO KREMO. Dno tortnega modela (26 cm) obložimo s peki papirjem.

    »Čas priprave« ne vključuje časa hlajenja biskvita (30–45 minut), hlajenja borovničeve kreme (15) in časa hlajenja torte (1–3 ure).


    ■ LEŠNIKOV BISKVIT. Lešnike drobno zmeljemo.
    ■ Pečico segrejemo na 175 stopinj.
    ■ Beljake in ščepec soli penasto stepemo. Med nadaljnjim stepanjem vmešamo 1/2 sladkorja. Stepamo, da se stopi in dobimo čvrst beljakov sneg.
    ■ Rumenjake, preostali sladkor in vanilijev sladkor stepamo. Da dobimo dvojno količino blede pene. Nanjo presejemo moko in jedilni škrob. Dodamo mlete lešnike in dobro premešamo. Nazadnje v dveh, treh delih nežno (!) vmešamo beljakov sneg.
    ■ Testo nadenemo v model. Po vrhu ga nežno zgladimo, potem pa ga pečemo 25–30 minut.
    ■ Pečen biskvit ohladimo na sobno temperaturo.

    Jajce je eno najpopolneje sestavljenih in vitaminsko najbogatejših živil. Žal pa je v rumenjaku tudi škodljivi holesterol.


    ■ SMETANOVA KREMA (lotimo se je kakih 10 minut pred koncem hlajenja biskvita). Želatino namočimo v malo vode, da se zmehča.
    ■ Belo čokolado nastrgamo z nožkom za lupljenje zelenjave.
    ■ Kislo smetano, 150 g smetane za stepanje, med in burbon vanilij sladkor stepamo. Da dobimo gladko, homogeno mešanico.
    ■ 0,5 dl smetane za stepanje segrejemo skoraj do vrenja. Vročo odstavimo in v njej stopimo ožete lističe želatine. Primešamo 3 žlice homogene mešanice, potem pa vse skupaj vmešamo v homogeno mešanico. Dodamo nastrgano belo čokolado in dobro premešamo.
    ■ Kremo postrgamo na ohlajeni biskvit. Po vrhu jo zgladimo, model pa preložimo v hladilnik.

    Borovnice so med vsem jagodičastim sadjem najmanj pokvarljive. Sveže nabrane preberemo, a ne operemo. Takšne lahko hranimo v hladilniku do 14 dni.


    ■ BOROVNIČEVA KREMA. Borovnice očistimo, oprhamo s hladno vodo in odcedimo / posušimo. Odmrznjene borovnice so videti kot sveže, če zamrznjene stresemo v cedilo. Prelijemo jih s toplo vodo, 50 stopinj. Postopek ponovimo še enkrat.
    ■ Borovnice in 0,5 dl hladne vode gladko zmiksamo v blenderju / multipraktiku. Dodamo prašek za puding in stepemo do gladkega.
    ■ V manjšem loncu zavremo 2 dl hladne vode in sladkor. Ko zavre, primešamo borovnice. Med nenehnim mešanjem zavremo in kuhamo. Da se krema zgosti kot puding. Kuhano odstavimo in ohladimo na sobno temperaturo.
    ■ Ohlajeno borovničevo kremo enakomerno razmažemo po smetanovi. Model položimo nazaj v hladilnik.
    ■ BELI ČOKOLADNI GANAŠ. Smetano segrejemo tik pod vrenje.
    ■ Belo čokolado enakomerno, drobno narežemo. Narezano stresemo v manjšo skledo. Prelijemo jo z vročo smetano in počakamo minuto, dve. Nazadnje gladko zmešamo z metlico. Mešanico hladimo dve, tri minute. Nazadnje jo enakomerno nalijemo po borovničevi kremi.
    ■ Model s torto znova preselimo v hladilnik. Da se okusi prepojijo, ganaš pa strdi.

    Serviranje

    Ohlajen desert narežemo in ponudimo. Lešnikova torta s smetanovo in borovničevo kremo ali bela čokoladna torta z borovnicami je za vse letne čase.

    Sorodni recepti


    Lešnikova torta s smetanovo in borovničevo kremo

    Kuharski leksikon

    Leska (Corylus avellana) je grmičasta rastlina, ki zraste 3-8 m visoko. Njeni plodovi so lešniki, ki jih uvrščamo med oreške. Priljubljeni so zaradi neponovljivega, sladkastega okusa. Cele lešnike hranimo zaprte v plastično posodo ali v platneni vrečki. V hladilniku jih lahko hranimo do 12, izluščene pa do 6 mesecev. Oluščene lešnike kupujemo za sproti, ker hitro postanejo žarki.
    Jajca delimo po velikosti oz. po masi na (po standardih EU): S (mala, do 53 g), M (srednja, 53 do 63 g), L (velika, 63 do 73 g) in XL (debela, nad 73 g). V kuharskih receptih so najpogosteje mišljena jajca velikosti M. Segajmo po jajcih z oznako 0 (jajca ekološke reje) ali 1 (jajca proste/pašne reje). S na embalaži pomeni, da so jajca slovenskega izvora.

    Stepeni smetani lahko primešamo nekaj kapljic šerija ali izbranega likerja.


    Kisla smetana je sladka smetana, cepljena z mlečnokislinskimi bakterijami. Da se skisa. Domačo kislo smetano dobimo tako, da posnamemo smetano s kuhanega mleka. Nato jo pustimo, da fermentira in se skisa. Kisla smetana daje jedem kremoznost in kiselkast priokus, obenem poudari okuse drugih sestavin. S kislo smetano izboljšamo in zgostimo številne juhe in omake. Dodajamo jo solatnim prelivom, različnemu pecivu ipd.
    Ko kupujemo borovnice, izbiramo suhe, čvrste in lepo obarvane jagode. Sveže nabrane borovnice se ne sprijemajo. Temnejši plodovi vsebujejo več zdravilnih učinkov. Borovnice uvrščamo med naravno funkcionalno hrano, vsi njihovi pozitivni zdravstveni učinki so znanstveno dokazani. Skupaj z lososom in špinačo jih uvrščamo med t.i. naj hrano.

    Med ne sme biti preveč tekoč. To je prvi znak, da ne gre za najvišjo kakovost. Curek medu se pri pretakanju ne sme gladko vlivati. Mora se prelagati, gubati sem ter tja.


    Sladko smetano pridobivajo s pomočjo posnemalnika. Posnemalnik je posebna mlečna centrifuga sestavljena iz stožičastih krožnikov. Ki se zavrtijo več tisočkrat v minuti in ločujejo maščobno snov iz mleka. Iz 100 kg mleka tako pridobijo več kot 16 kg smetane. Ki mora vsebovati najmanj 15 % mlečne maščobe.
    Bela čokolada ni čokolada, saj ne vsebuje kakavovega testa. Lahko je sladkana ali nesladkana, vsebuje pa najmanj 24 % kakavovega masla. Je sladkega, kremnega okusa, naprodaj pa je v obliki ploščic oz. tablic in kapljic. Belo čokolado najbolje* odišavljamo z (abecedno): cimetom, ingverjem, limeto (lupinica, sok), limono (lupinica, sok), meto, pomarančami (lupinica, sok), rumom ali/in z vanilijo.

    Opozorila

    ■ Če lešnik potresemo in slišimo jedrce, je prestar. V lupini ne sme biti luknjic ali razpok.

    Smetano uživamo zmerno. Vsebuje veliko škodljivih nasičenih maščobnih kislin.


    ■ Posamezni proizvajalci bele čokolade kakavovo maslo nadomeščajo s cenejšimi rastlinskimi maščobami. Ki vsebujejo več škodljivih nasičenih maščobnih kislin.
    ■ 1 žlica medu vsebuje 17 g sladkorja in 64 kalorij.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept lešnikova torta s smetanovo in borovničevo kremo ali bela čokoladna torta z borovnicami (izvirno: belisima s borovnicama) Irena Gavran, z bloga pregacha. (srb.)
    ■ številni različni viri



    Irena Gavran
     

    Sorodni recepti

    Vanilijeva torta
    Preprosta, a posebno dišeča in okusna vanilijeva torta z vanilijevim strokom v mehkem biskvitu in v masleni smetanovi ...
    (5.00; 4 ocene)
    Čokoladna torta s peno iz arašidovega masla, brez peke
    Kremna, neverjetno okusna čokoladna torta s peno iz arašidovega masla, brez želatine. Pa s čokoladno peno in s ...
    (5.00; 7 ocen)
    Presna mandljeva torta z malinami
    Tale presna mandljeva torta z malinami je slastna, pa še preprosto in hitro pripravljena. Brez moke, sladkorja, jajc ...
    (5.00; 3 ocene)
    Čokoladna torta
    Najbolj nebeška čokoladna torta, puhasta, kremna, okusna in sočna. Svoje odlilčne teksture ne spremeni celo po ...
    (5.00; 12 ocen)
    Čokoladno bučkina torta z malinovo peno
    Presenetljiva naribana bučka zagotovi biskvitu posebno sočnost. V testo vmešamo še moko, sladkor, stopljeno ...
    (5.00; 10 ocen)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.922 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani