Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Čokoladni krater kolač

    Za pripravo preprost desert s čokoladno puding kremo in čokoladnim premazom. Izredno mehak, sočen in kremen.
    5.00 46 št. oseb: za 8–10 oseb čas priprave: pribl. 75 min. zahtevnost: (5.00; 46 ocen) 11. marec 2024 št. ogledov: 3809
    Uredil: Urednik
    Izvirno: Mystic Cakes
    Receptov: 15798
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    biskvit
    • 265 g ostre moke
    • 125 g sladkorja
    • 5 jajc
    • 1 dl mleka
    • 1 dl (ekstra deviškega) olja
    • 2 vanilij sladkorja
    • 1 pecilni prašek
    • ščepec soli
    čokoladna puding krema
    • 8 dl mleka
    • 80 g čokolade, 62–72 %
    • 60 g sladkorja
    • 2 čokoladna pudinga
    čokoladni premaz
    • 200 g čokolade, vsaj 62 %
    • 100 g mlečne čokolade
    • 400 g kisle smetane

     

    Priprava

    ■ ČOKOLADNI KRATER KOLAČ – ČOKOLADNA PUDING KREMA. Prašek za puding gladko zmešamo z nekaj žlicami mleka. Preostalo mleko zavremo z nadrobljeno čokolado in sladkorjem. Ko zavre, v tankem curku in med mešanjem z metlico, nalijemo puding. Mešamo, zavremo in kuhamo nekaj minut. Da se mešanica zgosti.
    ■ Kremo odstavimo in prelijemo v manjšo skledo. Pokrijemo jo s prozorno folijo neposredno po površini. Kremo ohladimo na sobno temperaturo.

    »Čas priprave« ne vključuje časa hlajenja kolača (30–45 minut), hlajenja premazanega kolača (15) in hlajenja deserta v hladilniku (vsaj 2 uri).


    ■ Pekač (30x20 ali 32x22 cm) namažemo z oljem in pomokamo. Odvečno moko otresemo.
    ■ Pečico segrejemo na 180 stopinj.
    ■ BISKVIT. Moko in pecilni prašek presejemo v manjšo skledo. Premešamo z metlico.
    ■ Beljake in ščepec soli penasto stepemo. Med nadaljnjim stepanjem vmešamo 1/2 sladkorja. Stepamo, da se stopi in dobimo čvrst beljakov sneg.
    ■ Rumenjake in preostali sladkor stepamo. Da dobimo gosto, bledo peno. Prilijemo mleko in olje ter dodamo presejano moko. Stepemo v gladko testo. Nazadnje nežno in postopoma (!) vmešamo beljakov sneg.
    ■ Testo nalijemo v pekač. Nato z žličko zajemamo ohlajeno kremo, ki jo namečemo po testu. Kolač pečemo 40–45 minut, odvisno tudi od velikosti pekača. Pečen je, ko v sredo biskvita, kjer ni kreme, zabodemo zobotrebec. In izvlečemo suhega.

    Tale kolač je obrnjena različica krater kolača. Pri katerem imamo kakavov biskvit, na katerega namečemo vanilijevo pudingovo kremo. Premaz je iz kisle smetane.


    ■ ČOKOLADNI PREMAZ. Pripravimo vodno kopel. Nad njo položimo kotliček / skledi, ki se ne sme dotika vode.
    ■ Obe čokoladi nadrobimo / narežemo na kocke. Stresemo jih v posodo na vodni kopeli. Segrevamo med občasnim mešanjem, da se čokolada stopi.
    ■ Stopljeno čokolado odstavimo. Z metlico ji primešamo kislo smetano, da dobimo enobarven premaz.
    ■ Pečen kolač ohladimo na sobno temperaturo.
    ■ Čokoladni premaz enakomerno namažemo po kolaču. Ohladimo ga na sobno temperaturo.

    Čokoladni premaz s kislo smetano da sladici osvežujočo noto. Lahko pa jo prelijete tudi s klasičnim ganašem.


    ■ Pekač z ohlajenim kolačem preložimo v hladilnik. Da se dobro ohladi. Iz hladilnika ga vzamemo kakih 20 minut pred serviranjem. Tako postane še mehkejši in sočnejši.

    Serviranje

    Čokoladni krater kolač ali biskvitni kolač s čokoladno pudingovo kremo narežemo na kocke in ponudimo.

    Sorodni recepti


    Čokoladni krater kolač

    Kuharski leksikon

    Moka za torte / kolače (cake flour) vsebuje manj beljakovin, pribl. 7-9 %. Posledično se v testu med pripravo tvori manj glutena. Primerna je za torte in kolače z najbolj mehko, puhasto teksturo. Z nekaj izjemami. Te so čokoladne torte / kolači, ki vsebujejo fini kakav v prahu. Pa torte / kolači, ki vsebujejo sadje ali zelenjavo, npr. bananina in korenčkova torta. Naštete potrebujejo močnejšo, večnamensko moko (all-purpose flour). Ta vsebuje srednjo količino beljakovin, 10-12 %. Testo zato vsebuje zmerno količino glutena. Moka je primerna za vse, od čokoladnih piškotov do testa za pice. Gl. domača moka za torte in kolače.

    S ščepcem soli v sladicah poudarimo okuse glavnih sestavin. Še posebno kakava / čokolade.


    Jajca delimo po velikosti oz. po masi na (po standardih EU): S (mala, do 53 g), M (srednja, 53 do 63 g), L (velika, 63 do 73 g) in XL (debela, nad 73 g). V kuharskih receptih so najpogosteje mišljena jajca velikosti M. Segajmo po jajcih z oznako 0 (jajca ekološke reje) ali 1 (jajca proste/pašne reje). S na embalaži pomeni, da so jajca slovenskega izvora.


    Biskvitni kolač s čokoladno pudingovo kremo

    Uporabljajmo bolj zdrava (dražja) ekstra deviška olja. Ki med pridelavo ne presežejo temperature 27 stopinj in vsebujejo manj kot 0,8 % nasičenih maščobnih kislin. Zelo priljubljeno je ekstra deviško olivno olje, ki pa je za sladice uporabno bolj redko. Naprodaj so tudi številna druga ekstra deviška olja.

    Številne pomembne hranilne snovi so v mleku v nemastnem delu. Količina hranilnih snovi v (pol)posnetem mleku ni bistveno manjša kot v polnomastnem.


    Najboljše je sveže mleko iz mlekomatov, vendar ki pa ga je priporočljivo zavreti. V trgovinah segajmo po svežem (ne trajno) pasteriziranem mleku, čeprav je pasterizacija še vedno toplotni postopek, a pri sveže pasteriziranem mleku pri nižjih temperaturah (80 stopinj).
    Proizvodnja čokolade. Kakavova semena izpostavijo soncu, da se obarvajo rahlo vijoličasto. Sledi fermentacija s katero se zrna obarvajo čokoladno rjavo. Zrna nato posušijo, očistijo in odstranijo koščice. Semena pražijo, da razvijejo bogat okus in značilne barve kakava. Pražena semena stiskajo. Nastane gosta, tekoča, rjava kakavova masa. Ko maso izpostavijo visokemu pritisku, iz nje iztisnejo kakavovo maslo. Preostanek zmeljejo v kakavov prah. Kakavovo maslo, kakavova masa in kakav v prahu so glavne surovine za čokolado.


    Čokoladni krater kolač

    Improvizirajmo. Črno čokolado najbolje odišavljamo z (abecedno): cimetom, karamelom, kavo, z meto ali/in z vanilijo.


    ■ Pravi čokoholik prej ali slej odkrije vrhunske tuje čokolade. Najboljše so francoske blagovne znamke (abecedno): Dalloyau, Debauve & Gallais, La Maison du Chocolat, Valrhona in Weiss, sledijo pa jim Barry, Menier in Poulain. Enake kakovosti sta italijanski blagovni znamki Amedei in Domori ter belgijski Callebaut in avstrijski Zotter.
    Kisla smetana je sladka smetana, cepljena z mlečnokislinskimi bakterijami. Da se skisa. Domačo kislo smetano dobimo tako, da posnamemo smetano s kuhanega mleka. Nato jo pustimo, da fermentira in se skisa. Kisla smetana daje jedem kremoznost in kiselkast priokus, obenem poudari okuse drugih sestavin. S kislo smetano izboljšamo in zgostimo številne juhe in omake. Dodajamo jo solatnim prelivom, različnemu pecivu ipd.

    Opozorila

    ■ Belo moko in jajca uvrščamo med najbolj nezdrava živila.

    Smetano uživamo zmerno. Vsebuje veliko škodljivih nasičenih maščobnih kislin.


    ■ Vložek v eko čokolade se obrestuje, a ne vedno; gl. Nezdrava črna čokolada. Raziskovalci so ugotovili, da so nekatere komercialne (eko) čokolade kontaminirane z zelo visokimi odmerki svinca ali kadmija. Večina čokolad vsebuje tudi lecitin, pridobljen iz soje. Največji ponudnik lecitina so ZDA, kjer je soja vse bolj problematična zaradi onesnaženosti z gensko spremenjenimi organizmi. Samo ekološko certificirani izdelki vsebujejo ekološko certificirani lecitin ali pa so celo brez njega.
    ■ Mlečna čokolada vsebuje majhno količino kakava in visoke deleže sladkorjev. Zakisa telo, hitro dvigne sladkor itd. Zato se blagodejni učinki kakava na mlečno čokolado ne nanašajo. Pa še nekaj. Mlečne beljakovine se vežejo z antioksidanti, prisotnimi v kakavu. In jih tako naredijo še težje dostopne za naše telo. Dobimo pa z mešanjem črne in mlečne čokolade opazno boljši okus.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept čokoladni krater kolač ali biskvitni kolač s čokoladno pudingovo kremo (izvirno: čokoladni krater kolač) Natalija Milodanović, z bloga Mystic Cakes (srb.)
    ■ številni različni viri

    Spletne povezave

    spletni nakup kuharic Natalije Milodanović


    Natalija Milodanović
     

    Sorodni recepti

    Sočni Nutellin kolač iz dveh sestavin
    (VIDEO) Čaroben, mehak, sočen, zelo okusen in preprost kolač. Iz jajc in Nutelle, ki jo lahko nadomestimo z bolj ...
    (5.00; 21 ocen)
    Čokoladni kolač s češnjami, mandlji in sezamom
    Božanski. Sočen. Preprost. Izkpeškane češnje v pekaču prelijemo s testom iz mletih mandljev, moke, lešnikovega ...
    (5.00; 20 ocen)
    Jabolčni šarkelj s cimetom
    Posebno sočen, puhast jabolčni šarkelj s cimetom je preprost desert. V njem so tudi maslo, jajca, limonova lupinica ...
    (5.00; 14 ocen)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.922 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani