Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Čebulni pirhi po babičino

    Čebulni pirhi po babičino: postopek, po katerem lično obarvamo celo temno rjava in lisasta jajca. Shranjujte suhe lupinice raznobarvne čebule.
    5.00 19 št. oseb: Neznano ni podatka zahtevnost: (5.00; 19 ocen) 02. marec 2023 št. ogledov: 1463
    Uredil: Urednik
    Izvirno: coolinarika
    Receptov: 15798
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    Sestavine

    • jajca, lahko celo temno rjava ali lisasta
    • suhe lupinice rjave, rumene in rdeče čebule
    • malo suhih lupinic bele čebule
    • jedilne barve za jajca
    • svetli kis
    • olje
    • krpice iz najlonk
    • vrvica

    Predpriprava

    ■ ČEBULNI PIRHI PO BABIČINO. Jajca segrejemo na sobno temperaturo. Pomeni, da jih vzamemo iz hladilnika do največ 2 uri (!) pred kuhanjem. Ali pa jih položimo v toplo vodo za 5 minut.
    ■ Poiščemo ustrezno posodo. Ki je zadosti široka, da so jajca v njej v eni plasti.
    ■ Jajca zdrgnemo z grobo gobico, ki jo namakamo v toplo vodo. Da odstranimo voskasti zaščitni sloj. Če je na lupinici kak žig, ga odstranimo s pomočjo vate in svetlega kisa.

    Priprava

    ■ S čebul odstranimo suhe lupinice. S škarjicami jih narežemo na karseda drobne (!) koščke. Vsako barvo režemo posebej. Potrebujemo enako količino rjave / rumene in rdeče čebule. In samo nekaj lupinic bele čebule.

    Če so lupinice zelo suhe, jih nadrobimo med dlanmi. Potem pa jih režemo. K zamudnejšemu delu pritegnimo otroke.


    ■ Narežemo ustrezno velike krpice iz najlonk v katere bomo zavijali jajca.
    ■ Jajce potopimo v vodo, potem pa ga povaljamo po čebulnih lupinicah. Le toliko, da se ga več lupinic oprime na nekaj mestih. Kakor na spodnji fotografiji. Jajce položimo na krpico, ki jo tesno ovijemo okrog jajca. Krpico tesno zavežemo z vrvico; gl. fotografijo na dnu strani. Podobno obdelamo vsa jajca.


    Čebulni pirhi

    ■ Jajca zložimo v posodo. Prelijemo jih s toliko hladne vode, da sega 1–2 cm čeznje. Posodo pristavimo, vodo pa zavremo.


    Čebulni pirhi po babičino

    Jajca domnevno lažje olupimo, če vodi za kuhanje dodamo 1 žličko sode bikarbone ali svetlega kisa.


    ■ Takoj, ko voda zavre, posodo odstavimo. Jajca kuhamo v odstavljeni, pokriti posodi 12–17 minut. Glede na velikost jajc. 12 minut jajca velikost M, 17 pa XL.
    ■ Trdo kuhana jajca odcedimo in takoj prelijemo z ledeno hladno vodo. Lahko dodamo ledene kocke. V njej jih pustimo 10 minut. Zaradi naglega ohlajanja se v jajcu naredi žep med beljakom in lupino. Ki domnevno olajša lupljenje.

    Predolgo kuhana trdo kuhana jajca prepoznamo po gumijastem beljaku in po neprivlačno sivo zelenem rumenjaku.


    ■ Zavremo vodo za mešanje z barvami.
    ■ V kozarce za vlaganje ali v druge posode stresemo barve, ki smo jih kupili. Lahko je le ena, pirhi pa so videti lepše, če so raznobarvni. Prilijemo vročo vodo, v vsak kozarec / posodo pa nalijemo še po 1 žlico svetlega kisa.
    ■ Ohlajena jajca odcedimo. Z žlico ali z majhno zajemalko po enega previdno odlagamo v kozarce / posode. Jajca pustimo v njih nekaj minut. Tedaj jajca po vrsti jemljemo iz kozarcev / posod in preverimo barvo. Če nam ni všeč, jajca potopimo v barvo za naslednjih nekaj minut. Postopek ponavljamo, dokler ne dobimo želene barve.


    Čebulni pirhi

    ■ Ko dobimo pirh želene barve, ga speremo pod tekočo hladno vodo. Ko so vsi pirhi sprani, odstranimo krpice.
    ■ V lijak položimo čim večjo posodo, v katero nalijemo hladno vodo. Vanjo potopimo odvite pirhe za nekaj minut. Zdaj s pirhov zlahka odstranimo čebulne lupinice. Pirhe posušimo.
    ■ Kdor ima rad sijoče pirhe, jih premaže z mehko krpico, blago navlaženo z oljem. Lahko pa kombiniramo: nekaj sijočih in nekaj mat.

    Serviranje

    Čebulni pirhi po babičino ali čebulni pirhi so lahko (pre)lepo praznično darilo. Ne smejo pa manjkati niti v praznični košarici in na praznični mizi.

    Nakup

    Jajca ne smejo biti sveža, saj jih je sicer nemogoče olupiti. Najboljša so stara 3–5 dni; gl. kuharski leksikon.

    Sorodni recepti


    Čebulni pirhi

    Kuharski leksikon

    Pirhi (pisanice, pisanke) so pobarvana ali/in drugače okrašena trdo kuhana jajca, ki jih pripravljajo za veliko noč. Prvotno s bili samo rdeče obarvani, saj simbolizirajo kaplje Kristusove krvi. Pozneje so jih začeli porisovati z voskom, suho jedkati z iglo, kuhati z odtisom listov in barvati z drugimi barvami. Sprva so jih barvali z naravnimi barvami, kar je omogočilo uživanje kuhanih jajc. Zdaj jih večinoma barvajo z jedilnimi barvami. Pobarvane namažejo z mastjo ali s špehovo kožo, da se lepše svetijo.
    Jajca delimo po velikosti oz. po masi na (po standardih EU): S (mala, do 53 g), M (srednja, 53 do 63 g), L (velika, 63 do 73 g) in XL (debela, nad 73 g). V kuharskih receptih so najpogosteje mišljena jajca velikosti M. Segajmo po jajcih z oznako 0 (jajca ekološke reje) ali 1 (jajca proste/pašne reje). S na embalaži pomeni, da so jajca slovenskega izvora.

    Avtorica pravi, da ji lupinic nikoli ni uspelo zrezati v multipraktiku. Mogoče pa vam uspe (?).


    Preprost test za svežino jajc. Jajce položimo v skledo z vodo. Popolnoma sveža ležijo na boku. Nekoliko manj sveža stojijo pokonci zaradi zračnega žepa. Če priplavajo na vrh, so pa že neuporabna (!).
    Jajca hranimo v hladilniku v originalni kartonski embalaži. Ločeno od drugih živil, na temperaturi in do roka, označenih na embalaži. Jajca ležijo z ožjim delom navzdol, da ostane rumenjak v sredini. Pa da pride čim manj v stik z zrakom, ki se nabere v njegovem širšem delu.
    Trdo kuhana jajca najbolje* začinjamo z (abecedno): drobnjakom, gorčico (tudi dijonsko), karijevim praškom, kisom (zlasti z belim vinskim), koprom, koriandrom, limoninim sokom, pehtranom ali/in s peteršiljem.

    Kokoš mora za 12 jajc pojesti 1,8 kilograma krme. Nesti začne pri 19 tednih starosti, letno pa povprečno znese 300 do 325 jajc. Ko kokoš odraste, nosi večja jajca.


    ■ Na vprašanje, kaj je bilo prej, kokoš ali jajce, smo dobili znanstven odgovor: najprej je bila kokoš. Znanstveniki z univerz Sheffield in Warwick so v jajčni lupini odkrili ovocledidin-17, ki sodi v družino proteinov, podobnih lecitinu. Ugotovili so, da brez tega proteina jajca v takšni obliki sploh ne bi mogla obstajati. V nadaljnjem raziskovanju so našli izvor tega proteina v kokošji maternici in zaključili, da jajce ne more nastati brez nje.

    Opozorila

    ■ Jajca za pirhe ne smejo imeti nobenih razpok.
    ■ Najtežje prebavljiva so močno zapečena in trdo kuhana jajca.

    Viri

    ■ preveden in dopolnjen recept čebulni pirhi po babičino ali čebulni pirhi (izvirno: uskršnja jaja) s portala coolinarika (hrv.)
    ■ številni različni viri


    Čebulni pirhi po babičino

     

    Sorodni recepti

    Posvetljeni rjavi pirhi s cvetličnimi vzorci
    Posvetljeni rjavi pirhi s cveticami so izhod za takrat, ko ne uspemo dobiti belih jajc. Spomladansko, povsem naravno ...
    (5.00; 6 ocen)
    Popolna umešana jajca s pinjolami, česnom in zelišči
    Magična jajčna jed, ki funkcionira brez obloge. Ali pa jo nadomestimo z brizgom oljčnega olja in z nadrobljeno feto ...
    (5.00; 5 ocen)
    Kuhana marinirana jajca v sojini omaki, chef David Chang
    (VIDEO) Presenetimo obiskovalce s temi nenavadnimi jajci, mariniranimi v sojini omaki z malo šerijevega kisa. Kuhana ...
    (5.00; 4 ocene)
    Velikonočni pirhi obarvani z rdečim zeljem
    Velikonočni pirhi obarvani z rdečim zeljem so zelo preprosto in naravno obarvana bela jajca. Narezano rdeče zelje ...
    (5.00; 22 ocen)
    Jajca Benedikt, Benedict
    (VIDEO) Jajca Benedikt, svetovno znan ameriški zajtrk. Opečen kruhek z avokadom, prekajenim lososom, jajcem in ...
    (5.00; 13 ocen)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.922 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani