Gurman.eu - EU web awards finalist
Uporabnik Išči
    IŠČI PODROBNO

    Slovenska potica: več kot 150 receptov

    Slovenska potica: več kot 150 receptov tradicionalno potico smo zbrali pri Gurmanu. Tradicionalni (praznični) kolači, ki se razlikujejo po (vzhajanem) testu ali/in po nadevu.
    5.00 19 št. oseb: Neznano ni podatka ni določeno (5.00; 19 ocen) 26. november 2022 št. ogledov: 1232
    Uredil: Urednik
    Receptov: 15798
    Gurman/ka od: 17. julij 2004
    Oceni
    1
    2
    3
    4
    5
    Ocenjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.
    Zahvaljujemo se ti za oceno recepta.
    Shrani v Moja kuharica
    Natisni
    Shranjevanje je omogočeno samo registriranim obiskovalcem.

    SLOVENSKA POTICA: VEČ KOT 150 RECEPTOV. Slovenska potica je zajamčena tradicionalna posebnost od 22. aprila 2021 (objava v uradnem listu EU). Peka ni zemljepisno omejena, pogoj je pridobitev certifikata, da je pripravljena s potrjeno specifikacijo. Slovenska potica je pripravljena s kvašenim testom in z enim od petih nadevov: z orehovim ali z orehovim z rozinami, z rozinovim, s pehtranovim ali s pehtranovim s skuto. Pečena je v potičniku, tradicionalnem okroglem pekaču, z luknjo na sredini. Zunanji rob je lahko gladek ali rebrast. Imeti mora 3–4 zavoje, potica iz večjih potičnikov ima lahko do 6 zavojev. Najmanjša dovoljena velikost je 14 cm spodnjega premera. Slovenska potica je lahko potresena s sladkorjem v prahu.

    Opozorila

    Naprodaj so številne različice industrijsko pripravljenih potic, ki pa se po kakovosti ne morejo primerjati z domačimi. Predvsem zaradi vprašljivih dodatkov (sojina moka, emulgatorji, konzervansi, barvila, arome …) so primerljive kvečejmu po roku trajanja. Domača slovenska potica, ki ji ni para.

    Opomba

    Potica je okrogla, pečena v potičniku. Drugo so zvitki. A če bi šli zdaj vse popravljat, bi šele nastala zmešnjava. Slovenska potica: več kot 150 receptov.

    VSI RECEPTI ZA POTICE


    Boljša orehova potica z rozinami sestre Vendeline
    Kvašeno testo obogatimo z rumenjaki in odišavimo z rumom. V nadev zamešamo mlete orehe, rozine, smetano, maslo, jajca in drobtine. Pa kavo in rum.


    Čokoladna potica z mandlji
    Presenetljiv praznični kolač iz aromatičnega kvašenega testa z limonovo lupinico in z rumom. Čokoladni nadev oz. premaz potresen z mandlji in z drobtinami.


    Drobnjakova potica
    Presenetljiva sladka različica priljubljenega slovenskega prazničnega kolača. Nadev je mešanica masla, smetane, piškotnih drobtin, jajc in drobnjaka.


    HLADNA POTICA
    Najbolj preprost način priprave in peke potice, ko skoraj ne more iti nič narobe. Ptocio pripravimo s hladnimi sestavinami, vzhajamo pa jo v hladilniku. Čez noč.


    Kokosova potica
    Posebno mehak, puhast kolač, zaradi mehkejšega kvašenega testa. Premažemo ga z mešanico kokosa, sladkorja, jajca in kokosovega olja. Eksotična potica in pol.


    Lešnikova potica
    Tradicionalni slovenski praznični iz aromatičnega kvašenega testa. Razvaljanega premažemo z mešanico masla, opečenih lešnikov, smetane, jajc, drobtin, jajc in vanilij sladkorja.


    Makova potica
    (VIDEO) Klasična slovenska potica, z razkošnim nadevom iz maka, sladkorja, piškotnih drobtin, kisle smetane in jajc. Odišavljena z vaniljo, cimetom in rumom.


    NAPAKE PRI POTICI
    Pri pripravi potice še posebej velja, da vaja dela mojstra. Večini napak pa se lahko izognemo, če poznamo nekaj pravil pri pripravi kvašenega testa, vzhajanju, valjanju, pri nadevanju, času pečenja in drugih drobnih zvijačah.

    Ocvirkova potica
    ali ocvirkovca je star (praznični) kolač iz kvašenega testa. Izdatno premazanega s kislo smetano. Po kateri potresemo mlačne ocvirke in nakockano polsuho klobaso.

    Vsi recepti za potice.


    Ocvirkova potica s čemažem, zmagovalna
    Tale zmagovalka na natečaju Fala kvasa je iz bogatega kvašenega testa s 5 rumenjaki. Testo premažemo jajcem in potresemo z ocvirki in sesekljanim čemažem.


    Orehova potica

    Recept za najbolj klasično in najbolj priljubljeno različico slovenskega prazničnega kolača. Iz dišečega testa, premazanega z mešanico orehov, sladkorja, mleka, jajc, ruma in cimeta.
     

    Orehova potica, ki vedno uspe
    Različica najbolj priljubljene potice med poticami. Iz kvašenega testa, razkošno nadevanega z mešanico orehov, medu, rozin, jabolka, smetane, jajca in kakava.


    Orehova potica sestre Nikoline
    Ena od številnih različic najbolj priljubljene med priljubljenimi. Tokrat so v nadevu tudi odišavljene rozine ter dišeča limonova lupinica in vanilijev sladkor.

    Pehtranova potica
    sodi med priljubljenejše različice tradicionalnega (prazničnega) slovenskega kolača. Kvašeno testo nadevamo z mešanico masla, smetane, piškotnih drobtin, jajc in pehtrana.


    Pehtranova žemljina potica
    Nevsakdanja različica priljubljene pehtranke. Pri kateri skuto nadomestimo z zmiksano mešanico nakockanih žemljic in stopljenega masla. Tudi s praškom za puding.


    POTICA
    Skoraj vse o potici, tradicionalnem, pretežno sladkem slovenskem (prazničnem) kolaču iz kvašenega testa. Razvaljanega nadevamo in spečemo v pečici, praviloma v potičniku. Najbolj priljubljena je orehova.


    Prav posebna orehova potica
    Drugačna različica priljubljenega kolača. Testo premažemo z mešanico orehov, masla, kakava, limonove lupinice in cimeta. Obliko dobi zaradi zvitka v obliki črke S v ozkem pekaču.


    Presna pehtranova potica
    Brez glutena, laktoze, sladkorja in jajc. Testo nadomesti mešanica datljev, mandljev in kokosovega olja. Nadev je iz indijskih oreščkov, pehtrana, limona in kokosovega olja.


    Rozinova potica
    Klasična, priljubljena različica slovenskega (prazničnega) kolača. Bogato, dišeče kvašeno testo, nadevano z mešanico rozin, masla, sladke smetane in jajc.


    Rozinova potica z orehi
    Različica priljubljenega (prazničnega) kolača iz kvašenega testa, izboljšanega z jogurtom. Premaz je iz masla, sladkorja in cimeta, potresen z rozinami in orehi.


    Skutina potica
    Klasična slovenska potica iz poljubnega kvašenega testa za potice. Dišeča skutina potica, nadevana z mešanico skute, kisle smetane, sladkorja, zdroba in rozin.


    Smetanova potica
    tradicionalni slovenski (praznični) kolač iz kvašenega testa in preprostega, cenejšega nadeva. Vanj zmešamo smetano, maslo, sladko, drobtine, jajca in limonovo lupinico.

    Vsi recepti za potice.

     

    Sorodni recepti

    Lešnikova potica s pomarančo in čokolado
    Klasična praznična sladica iz razkošnega kvašenega testa, izboljšanega z maslom ter s pomarančno lupinico in s ...
    (5.00; 9 ocen)
    Čokoladna potica s karameliziranimi mandlji
    Čokoladna potica s karameliziranimi mandlji je nevsakdanja različica slovenskega prazničnega kolača. Nadevana s ...
    (5.00; 30 ocen)
    Pehtranova potica pletenica
    Posebna različica priljubljenega prazničnega kolača. Posebna zaradi testa, bogatega z maslom in s smetano. Pa zaradi ...
    (5.00; 10 ocen)
    Lešnikova potica
    Lešnikova potica je odličen slovenski praznični kolač iz dišečega kvašenega testa. Nadevanega z mešanico masla, ...
    (5.00; 92 ocen)
    Pehtranova žemljina potica
    Pehtranova žemljina potica je nevsakdanja različica priljubljene pehtranke. Pri kateri skuto nadomestimo z zmiksano ...
    (5.00; 6 ocen)
    © 2004-2024 Gurman.eu | Pogoji uporabe | Zasebnost | Piškotki
    15.922 receptov
    Moja kuharica
    Odstrani